Jaký by byl názor anglických letců na „opravené chodníky"? (+video)

14. 12. 2010 20:52:10
První opoziční projev v novém funkčním období na radnici Prahy 10, v této nechvalně proslulé "líhni kmotrů", tvořil apel na radní a zastupitele ODS-ČSSD, aby se zachovali fér při volbě předsedy kontrolního výboru. Následné jednomyslné zvolení zástupce KSČM, která ve srovnání s TOP 09 získala pětinový mandát si překládám jako (z jejich pohledu) pragmatické rozhodnutí někoho, kdo nestojí o účinnou kontrolu svého vládnutí. Co naplat, že se v civilizované Evropě tento post automaticky nabízí nejsilnější opoziční straně, ODS-ČSSD v Praze 10 zkrátka potřebuje onen pověstný "klid na práci"... a nejen tam.
Čeští piloti v RAF.
Čeští piloti v RAF.

Vážený pane starosto, vážení radní a zastupitelé, vážení spoluobčané Prahy 10, přihlásil jsem se do rozpravy, abych se krátce pozastavil nad jevem, ke kterému u nás na nemálo radnicích v České republice ještě i 21 let po konce komunistické totality dochází a který dnes reálně hrozí i zde u nás v Praze 10, tedy že do vedení kontrolního výboru nebude zvolen zastupitel největší opoziční strany, ale komunista. A já se ptám proč, ptám se proč, rád bych slyšel zdůvodnění, pokud k tomu opravdu dojde.

Nyní krátká úvaha. Soudružka Semelová, jednička na kandidátce KSČM v nedávných komunálních volbách a pravděpodobně jedna z nejznámějších učitelek z českých základních škol, je známá pro svůj obdiv ke Klementu Gottwaldovi, takže je dost možné, že dnešek je pro ni slavnostním dnem, vzhledem k tomu, že je to shodou okolností na den přesně 114 let od jeho narození (a navíc je dnes i Klementa, zde je vidět na čí „počest“ jsou tyto jmeniny v kalendáři nastaveny právě na dnešek)*. Soudružka Semelová veřejně vyjadřuje obdiv k člověku, který byl hlavním strůjcem krvavé diktatury, při níž byly souzené nevinné oběti komunistických monstrprocesů a také hrdinové, kteří se oprávněně této diktatuře postavili na odpor.

Kandidátka na primátorku Prahy soudružka Semelová ze svých úst vypustila věty, jako například cituji „Kolektivizace byla v zájmu prostých lidí. Bylo to období, kdy vznikala velice úspěšná zemědělská družstva“ nebo že “v té době byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili". Myslí tím soudružka Semelová kromě mnoha jiných i např. anglické letce – pravé hrdiny našeho národa? Provinili se snad tím, že chtěli položit život za svůj národ? Tímto jsem uvedl jenom jeden příklad z mnoha. Komunisté jsou pro naši zemi ohrožením demokracie. Nezřekli se symbolů a názvu, které pro tisíce občanů znamenaly smrt a pro statisíce vyhnání, ztrátu svobody, majetku, půdy či zaměstnání nebo zákazy studia. Trvá-li KSČM na názvu "komunistická", trvá tím na třídním boji, diktatuře proletariátu a omezení vlastnických práv občanů jako na ideologii, kterou je třeba uskutečnit v praxi.

Zastupitelé ODS a ČSSD v Praze 7 nedávno jednomyslně zvolili na post předsedy kontrolního výboru s. Moučkovou - dlouholetou šéfredaktorku Haló Novin a jedinou zastupitelku za KSČM v této městské části a nejen to, radní následně zakázali demokratické opozici vstup na jednání rady. Podobně zrudla koalice například i v Praze 11, Praze 16, Brně, Ústí n/Labem či Kladně. Paní Alexandra Udženija, budoucí radní za ODS na magistrátu hlavního města Prahy, se před pár dny nechala slyšet, že je potřeba na TOP 09 i komunisty nahlížet podobně, cituji „Pro mě jsou to v tuhle chvíli dvě opoziční strany, co se týče kontrolních mechanismů, musíme k nim přistupovat bez předsudků“.

My, členové zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 10, máme důvodnou obavu, že se ke stespina.png
jné věci schyluje dnes i zde a za pár dní i tzv. „na velké Praze“. Jsme přesvědčeni, že na post vedení kontrolního výboru máme legitimní nárok my, coby největší opoziční strana, která ve volbách v Praze 10 skončila za vítěznou ODS druhá o pouhé necelé procento a která získala 5x více zastupitelů než druhá opoziční strana - KSČM. V zavedených demokraciích nabídka tohoto kontrolního postu největší opoziční straně je standardem slušnosti a součástí dobré politické kultury. Vždyť primární funkcí opozice je právě vykonávání účinné kontroly.

Apelujeme na vás, občanské a sociální demokraty, ukončete v Praze 10 nepěknou tradici legitimizování strany, která je přímou pokračovatelkou organizace mající na svědomí 40tiletou morální devastaci našeho národa. Nenechte dopustit, aby i nadále „opravené chodníky“ (tento zjednodušující symbol komunální politiky) měl navrch nad principy pojmenování a potlačování zla.

Až budete hlasovat pro šéfa kontrolního výboru, věřím, že mezi vámi bude většina těch, co neztratili paměť, a volbou dáte jasně najevo smysl pro spravedlnost, čestnost a férové jednání. Děkuji za možnost vystoupit v rozpravě.

- ustavující zasedání zastupitelstva MČ Praha Praha 10 na konci listopadu 2010, příspěvek opozičního zastupitele Martina Uhlíře (TOP09) v rozpravě před volbou předsedy kontrolního výboru

- krátce po projevu byla zvolena Jana Čunátová (KSČM), a to jednomyslně všemi 19 zastupiteli ODS a ČSSD (natočeno v druhé části přiloženého videa)

* Pozn. autora: dodatečně jsem byl upozorněn, že s tím svátkem Klementa je to přesně naopak, než jak jsem zmínil v projevu. Klement Gottwald se narodil jako nemanželské - "nechtěné" - dítě. Otec se k němu nehlásil a jeho matka mu dala jméno podle dne, kdy se narodil. Jelikož se narodil na Klementa, dala mu jméno Klement. Tedy naštěstí to není tak, že bychom dodnes v kalendáři 23.11. "slavili" Klementa na počest tohoto masového vraha. Aspoň, že tak... když už se nám pražská ODSka tiše paktuje s komunisty, aby mohla nerušeně pokračovat ve vysávání veřejných rozpočtů, aspoň, že tak...

R.I.P. Jan Wiener - letec RAF a politický vězeň komunistického režimu, který zemřel 24.11.2010 (tedy den poté)

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | úterý 14.12.2010 20:52 | karma článku: 18.77 | přečteno: 2489x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 625 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...