Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PF 2011: Více Janů Wienerů, méně hovad prodejných a bude líp

V roce 2010 nás opustilo mnoho osobností, které budou citelně chybět, namátkou jmenujme Ivana Medka, Otakara Motejla, Milana Paumera, Ladislava Smoljaka, Vladimíra Dlouhého, Martina Štěpánka. Na konci listopadu nás opustil také Jan Wiener, jeden z posledních veteránů československé bombardovací perutě RAF a vezeň komunistického režimu v 50. letech. Přečtete si krátkou ukázku z knihy - příběh, který symbolizuje mnohé...

Přebal knihy Jan Wiener - Bojovník, vždy proti proudu

V roce 1939 se Jan Wiener na naléhání své matky rozhodl, že opustí nacisty okupovaný protektorát a vystěhuje se za svým otcem do Jugoslávie. K tomu ovšem potřeboval získat povolení – propustku od tzv. Židovského vystěhovatelského fondu. Ten úřad sídlil v jedné střešovické vile. Jan Wiener byl matkou nabádán, aby se za všech okolností choval k mocnému úředníkovi co nejzdvořileji.

Ovšem – na tom úřadě to proběhlo takto:

Ú: „Co chceš?!“ (Židům se tykalo)

W: „Prosil bych o propustku ven z Protektorátu za svým otcem.“

Ú: „Kde máš otce?“

W: „V Jugoslávii.“

Ú: „Tak to židovský prase už je pryč?“

W: „Já bych chtěl ke svému otci.“

Ú: „Udělal bys mi jednu laskavost?“

W: „Ano.“

Ú: „Řekni: Moje matka je židovská svině!“

W: --- mlčel

Ú: „Raus!!!“

Jan Wiener se bál matce říct, jak to na úřadu proběhlo. Matka se ho zeptala: „Máš to?“ Jan řekl: „Ne maminko.“

Matka mu dala dvě pořádné facky, z každé strany jednu, a pak se rozplakala. A Jana začala stravovat obrovská nenávist k lidem, kteří to zničení všech normálních vztahů, lidství a hodnot způsobili, k nacistům a kolaborantům. Ovšem, nakonec tu propustku dostal – díky tetě, které se podařilo podplatit jednoho gestapáka. S propustkou se musel dostavit na protektorátní Ministerstvo financí se seznamem věcí a šatstva, které si chtěl vzít sebou.

Vrátný ministerstva mu řekl, kde najde odpovědného ouřadu: „Třetí patro, čtvrté dveře do prava, pan inženýr Havránek.“ Wiener příslušné dveře našel a zaklepal. Zevnitř se ozvalo: „Herein!“ Jan vstoupil. Rozhovor proběhl takto:

H:“ Žid?“

W: „Ano.“

H: „Co chceš?!“

W: „Mám tady ten seznam věcí a šatstva, co bych si chtěl vzít sebou.“

H: „Polož mi to sem, na okraj stolu.“ (Židi přece smrdí, že?) „Hmmm. Čtyři košile? Nééé – jedna košile! Tři obleky? Ne! Jeden oblek! Čtyři páry bot?! Židáku! Ty nebudeš mít čas obnosit ani jedny!!!“

Jana Wienera prostoupila obrovská nenávist a odhodlání: “Musíš žít, aby ses jednou vrátil a tohle hovado zastřelil!“

Jan se skutečně v roce 1945, po šesti letech od této události, do vlasti vrátil, spolu s kamarády od 311. perutě. Nikdo je nevítal – jejich rodiny nacisté vyvraždily. Po ulicích města chodili v uniformách, protože na ušití civilních šatů nebyly látky ani peníze. Zbraň u boku, armádní revolver, umocňoval jejich pocit vítězství nad tyrany Evropy. Jan se svěřil se svým příběhem a touhou po pomstě kamarádovi, který ho v odhodlání toho lumpa Havránka zabít podpořil. Po vraždě se měli sejít ve své oblíbené restauraci , a řádně to oslavit.

Jan Wiener našel onu ministerskou budovu, a vrátný s páskou RG na rukávu mu zdvořile salutoval. „Kde najdu pana Havránka?“ zeptal se. Vrátný odpověděl: „Třetí patro, čtvrté dveře vpravo."

Wiener dveře našel a zaklepal. Ozvalo se: „Dále!“ Havránek k němu přispěchal a podával mu ruku.

Jan mu ruku nepodal. To „vytoužené setkání po letech“ probíhalo následovně:

W: „Znáš mě?“

H: „Nemám tu čest.“

W: (sundal si čepici) „Poznáš mě teď?“

H: „Ne.“

W: „Tak já ti osvěžím paměť: Čtyři košile – jedna košile. Tři obleky-jeden oblek. Čtyři páry bot – Židáku, ty nebudeš mít čas obnosit ani jedny … A já jsem jich obnosil šest! Šest párů! A přišel jsem tě zabít!!!“

Havránek smrtelně zbledl, roztřásl se a jeho tenký knírek se orosil krůpějemi potu.

„Prosím – ne! Já mám rodinu.“

Jan si uvědomil: Proboha – co tady děláš? To nemáš dělat! Ten člověk je přece bezbranný!

A tak toho zbabělce a kolaboranta vší silou udeřil pěstí do nosu, načež se mu objekt jeho nenávisti skácel k nohám. Jan ještě pořádně nakopl Havránkův úřednický koš na papír, plný lejster, umyl si ruce, a s ohromným pocitem ulehčení, který nikdy dříve ani potom nepoznal, odkráčel směrem k restauraci, kde s kamarádem od 311-té ztrestali pár lahví.

Pro Jana Wienera tím válka definitivně skončila.?

Smutná poválečná rudá douška:

... na rozdíl od úředníka ministerstva financí pana Havránka, který si po letech do důchodu odnášel za vzorné služby státu Řád práce, čekala Jana Wienera po roce 1948 trpká osobní zkušenost s vyloučením ze studií na Karlově univerzitě a následujícím uvržením do pracovního tábora na Kladně.

 

R.I.P Jan Wiener (*26. května 1920, Hamburk - 24. listopadu 2010, Praha)

 

Na plovárně s Janem Wienerem (rozhovor s Markem Ebenem)

Na plovárně s Janem Wienerm - 2. část

Na plovárně s Janem Wienerm - 3. část

 

P.S. připojuji osobní poznámku, považuji za krutou symboliku, že pan Jan Wiener zemřel právě v době, kdy ze strany ODS a ČSSD docházelo ne nemálo radnicích k pokračování ostudné tradice  legitimizování komunistické strany, a to volbou jejich zastupitelů (s mizivým mandátem ve srovnání s jinými - demokratickými stranami) do vedení kontrolních výborů výměnou za garanci slabé kontroly svého vládnutí. Pan Jan Wiener zemřel 24.11.2010, tedy pouhý den poté, co jsem na radnici Prahy 10 na starostu Milana Richtera a další představitele koalice ODS-ČSSD apeloval v projevu nazvaném "Jaký by byl názor anglických letců na 'opravené chodníky'?":

"... Kandidátka na primátorku Prahy soudružka Semelová ze svých úst vypustila věty, jako například cituji „Kolektivizace byla v zájmu prostých lidí. Bylo to období, kdy vznikala velice úspěšná zemědělská družstva“ nebo že “v té době byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili". Myslí tím soudružka Semelová kromě mnoha jiných i např. anglické letce – pravé hrdiny našeho národa? Provinili se snad tím, že chtěli položit život za svůj národ? ... Apelujeme na vás, občanské a sociální demokraty, ukončete v Praze 10 nepěknou tradici legitimizování strany, která je přímou pokračovatelkou organizace mající na svědomí 40tiletou morální devastaci našeho národa. Nenechte dopustit, aby i nadále „opravené chodníky“ (tento zjednodušující symbol komunální politiky) měl navrch nad principy pojmenování a potlačování zla. Až budete hlasovat pro šéfa kontrolního výboru, věřím, že mezi vámi bude většina těch, co neztratili paměť, a volbou dáte jasně najevo smysl pro spravedlnost, čestnost a férové jednání."

celé znění (vč. videozáznamu): http://martinuhlir.blog.idnes.cz/c/167910/Jaky-by-byl-nazor-anglickych-letcu-na-opravene-chodniky-video.html

Nepodezírám radniční koalici ODS-ČSSD v Praze 10 (Praze 7, Praze 11, Praze 16, Brně, Ústí n/Labem, Kladně, aj.) z kryptokomunismu a proto se ptám: "Čím to je, že tolik usilujete o slabou kontrolu svého vládnutí, že se nestydíte posilovat vliv komunistické strany?  Upřednostňovali byste před jednáním s demokratickými stranami v rámci svých 'ekononomických' zájmů i spolupráci s neonacisty, pokud by na radnici byli demokraticky zvoleni zástupci DSSS?"

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | pátek 31.12.2010 15:44 | karma článku: 32,45 | přečteno: 4414x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...