Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V ODS a ČSSD je jistě mnoho slušných lidí. Držme jim palce!

Ačkoli poslední zprávy z vnitra 2 rozhodujících českých politických subjektů u většiny veřejnosti vyvolávají přinejmenším rozpaky (mám na mysli zvolení odstoupivšího ministra Pavel Drobil "ideovým šéfem" ODS a zvolení Petra Hulinského předsedou pražské ČSSD), já osobně stále věřím, že mezi členy ODS a ČSSD je mnoho slušných lidí. Držme jim palce, aby v sobě našli dostatek vnitřní síly vyjádřit, obhájit a prosadit svůj přístup a vidění světa.

Tomáš Baťa

Nejdříve mi prosím dovolte vyjádřit svůj pocit, který z obou výše zmíněných pánů mám. Snažím se zůstat ve věcné rovině a nehodnotit osobnosti obou pánů.

Pavel Drobil (ODS) = bývalý kontroverzní ministr životního prostředí, který prokazatelně nabízel (panu Liboru Michálkovi) úplatek ve formě postu náměstka ministra výměnou za zničení materiálů potenciálně dokazujících korupci v řádu set milionů korun.

Petr Hulinský (ČSSD) = sám sebe v nemálo rozhovorech do médií stavěl do pozice nesmlouvavého opozičního bojovníka vůči Bémovo vládě na pražském magistrátu, ne druhou stranu je zde do očí bijící deficit jakýchkoliv prokazatelných důkazů jeho údajné tvrdě opoziční činnosti.  Při kauzách typu Opencard, kde se předražení odhaduje na stovky miliónů korun, to zní přinejmenším neumětelsky. Možným vysvětlením je údajné téměř dvacetimilionové "držhubné" v podobě dodatečných příjmů za členství v dozorčích radách přiřknutých panu Hulinskému zastupiteli za ODS.

V rámci této úvahy spojené s konkrétními kauzami vidím v rámci členstva ODS a ČSSD 4 skupiny lidí:

1. (bohužel nejen) pan Drobil a pan Hulinský (na mě) dělají silný dojem, že neoplývají elementární politickou slušností a zodpovědností vůči svým vlastním voličům (Nevylučuji samozřejmě, že se mohu ve svém úsudku mýlit, a upřímně tvrdím, že bych velice rád byl přesvědčen o opaku.)

2. Lidé, kteří pana Drobila a pana Hulinského v nedávné době potvrdili ve vysokých politických funkcích jsou nejspíš z většiny slušní lidé, nicméně přinejmenším dělají dojem, že postrádají elementární soudnost a cit pro mravnost v politickém rozhodování

3. Lidé, kterým jednání pánů Drobila a Hulinského sice vadí, tak že pro ně nehlasovali, ale jinak mlčí a nic pro aktivní řešení daného neradostného stavu nečiní, se stávají zodpovědnými za prohlubování současného politického marasmu.

4. Ti ostatní, kteří se současným stavem nejsou spokojeni, ale na rozdíl od pasivních kolegů, i za cenu osobního rizika a zesměšňování či dalších slovních útoků na svoji osobu, neváhají otevřeně říkat co si myslí a jednat výhradně podle svého svědomí.

Obecně řečeno, lidé, kteří nejsou vnitřně dostatečně silní mají tendenci se v rozhodujících chvílích selhat. Sami sobě si své selhání racionalizují a obhajují ve smysl "že přeci jednali jak jim velel pud sebezáchovy", v tom mají pravdu, akorát je třeba dodat, že před pudem sebezáchovy celého společenství (rozuměno své politické strany) dali v danou chvíli přednost pudu sebezáchovy sebe sama, resp. své politické kariéry. V danou chvíli mají na zřeteli spíše na své prebendy než na názor svých voličů či něco tak archaického jako je vlastní svědomí.

Mezi českými demokratickými stranami podle mne neexistují "strany Mirků Dušínů" a "strany Bratrstev kočičí pracky", vždy je to, nebo alespoň mělo být, o konkrétních lidech. V každém lidském společenství, tedy i v každé politické straně jsou lidé slušní a pak bohužel i ti ostatní. Je to vždy, nebo by alespoň mělo být, především o konkrétních lidech a o tom, zda v daném politickém subjektu početně převáží ti první nebo ti druzí, a to zejména ve chvíli volby představitelů vedení strany.

Občané frustrovaní z chování svých volených zástupců mají tendenci k paušalizování ("celá ODS/ČSSD je zkažená", "všichni politici jednají jen ve svém vlastním zájmu", "všichni politici kradou" apod.). Toto paušalizování a s ním spojený princip kolektivní viny je z lidského hlediska pochopitelné počínání, to však ještě neznamená, že správné. Osobně jej považuji za krajně nefér právě vůči těm slušným a poctivým jedincům z řad politiků.

Mezi občanskými a sociálními demokraty je jistě mnoho slušných lidí. (Za své dosavadní superkrátké působení v české politice jsem možnost pár z nich i poznat osobně.) Pro demokratický vývoj naší země a tedy v zájmu všech jejích občanů je, aby se alespoň většina vrcholných ústavních činitelů chovala mravně, to nicméně implikuje nezbytnou potřebu mravního jednání většiny zvolených zástupců. V zájmu řešení současného marasmu ńa politické scéně držme palce všem slušným lidem napříč politickými stranami. Nejvíc však, i vzhledem ke stávajícímu volebnímu zákonu, bude záviset na lidech ve dvou největších politických subjektech, tedy v ODS a ČSSD.

Slušní lidé to nikdy nikde nemají snadné. Ve společenstvích, kde jsou v menšině, je jejich pozice velmi těžká, ochota se nepodvolit a naopak jít do konfliktu vyžaduje obrovskou vnitřní sílu a osobní integritu.

Nechovejme se nespravedlivě používáním paušalizujících nálepek. Prosím rozlišujme.

Jsem dalek tomu, abych mohl svým mnohem zkušenějším kolegům - politikům radit. raději nechám promluvit jednu z nejuznávanějších morálních autorit (kterého se komunisté tolik snažili pošpinit) - Tomáše Baťu. Neobjevuji Ameriku, jeho následující - 79 let starý výrok - byl od počátku nynější hospodářské krize nemálo blogery citován, přijde mi však, že obzvlášt politici (vč. mě) by si jej měli vštípit jako mantru.

Tomáš Baťa ke krizi - rok 1932
Příčinou krize je především morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek.

V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu.

V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | pondělí 10.1.2011 8:50 | karma článku: 19,77 | přečteno: 2032x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč