Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 tipů jak vám Facebook může obohatit život II.

Nenechte se zmýlit titulkem, FB je jen a jen komunikačním nástrojem (byť téměř geniálním), život Vám mohou formou vzájemné inspirace obohatit jen noví známí, na které díky FB natrefíte. Přečtěte si pár tipů, jak se z konzumenta obsahu můžete stát jeho tvůrcem, třeba se vám pak podaří, třeba tím, že budete někoho dalšího inspirovat, (z)měnit svět trochu k lepšímu :-)

Nebojte se otevřít novým myšlenkám.

V první části článku jste si mohli přečíst tyto tipy: 1. Poznejte nové lidi stejné „krevní skupiny“, 2. ... ale i lidi jiné "krevní skupiny", které respektujete, 3. Používejte FB i pro práci a své záliby, 4. Nemrhejte časem, 5. Používejte FB jako "urychlovač". První část článku je k dispozici ZDE.

6. Buďte transparentní, avšak zároveň i obezřetní

Pokud patříte mezi příznivce konspiračních teorií, tak tenhle bod můžete asi rovnou přeskočit, protože s vámi nejspíš nehnu :) Pro všechny ostatní mám otázku: pokud se na FB nehodláte s někým domlouvat na trestné činnosti, proč byste se měli bát pomyšlení, že „to všechno navždy někde archivované a kdo ví, kdo všechno k tomu má přístup“?

Podle mého názoru platí, že člověk, který nemá co skrývat, nemusí mít důvod k obavám, tedy pokud žije v demokracii. Osobně se mi v životě možná párkrát stalo, že se mi (přílišná) otevřenost nevyplatila (byť si nemohu v tuto chvíli vzpomenout na žádný konkrétní případ). Nicméně co vím na 100% je, že jsem svojí otevřeností mnohé získal a že tento můj zisk mnohonásobně převažuje (potenciální) ztráty - bilance je tedy výrazně pozitivní.

Samozřejmě je na místě obezřetnost, nicméně stačí mít na mysli jedno jediné pravidlo: nezveřejňujte nic, u čeho by Vám vadilo, pokud by se zítra objevilo na titulní stránce novin, ostatně to platí pro internet jako takový :-) Snad každý nováček na FB zažije zpočátku „kulturní šok“ z otevřeného komunikačního rámce. Lidé, kteří jsou i v běžném životě zvyklí o nepřítomných hovořit stejně, jako kdyby přítomní byli, nemají problém si na tento rámec zvyknout a naopak jej rychle ocení.

7. Polemizujte

Pokud se vám nějaký status/komentář nezdá a máte na danou věc odlišný názor, nebojte se  polemizovat a oponovat. Zahoďte obavu, že toho druhého člověka nepotěšíte. Pokud to provedete respektující formou, pak právě naopak, pokud je na druhé straně rozumně uvažující člověk, tak můžete vzájemnou vazbu leda posílit. Podrobněji o tom, že respekt vytváří silnější základy pro vztah než sympatie jsem se zmínil již ve 2. bodu.

Pokud u druhých předpokládáte, že bez problémů přijmou konfrontaci, nezbude vám nic jiného, než ji přijímat pod svými statusy a komentáři bez problému také, že budete dále obhajovat svůj názor, aniž byste v konfrontaci sklouzli do osobní roviny. Není to snadné, jak to na první pohled vypadá, pomoci vám může pomyšlení na to, že ta druhá strana (pokud oponuje způsobem, který nepostrádá respekt k vaší osobě) to s vámi myslí dobře. Zní to divně, že? Vysvětlím: poplácání po ramenou ještě nikoho nikam v osobním rozvoji neposunulo. Zpětnou vazbou, která má vám poskytuje šanci se nad svými názory/postoji zamyslet (a dále je obhajovat či je, pod tíhou věcných argumentů - revokovat) je právě a jedině oponentní názor od člověka, kterého respektujete.

Pokud rádi diskutujete, FB se pro vás stane skvělý pomocníkem pro tříbení názorů nad tématy, které si sami zvolíte, s lidmi, které jste si sám vybral - to zní luxusně, ne? Líbí se mi věta, kterou jsem si nedávno přečetl na serveru Psychologie.cz: „I v mezilidských vztazích může být odlišnost zdrojem inspirace. Čím víc si vážíme své vlastní jedinečnosti, tím víc můžeme respektovat jedinečnost druhých“. (odkaz na celý článek viz níže) 

8. Staňte se tvůrci obsahu

Jestli si myslíte, že máto říct, řekněte to. Donedávna drtivá většina z nás mediální obsah měla možnost pouze konzumovat. No není to skvělé, že nyní máme i možnost se stát jeho (spolu)tvůrci? Nejdříve doporučuji zapracovat zapracovat na tom, aby vás vůbec někdo slyšel, tj. rozšířit potenciální publikum, lépe řečeno množinů partnerů do diskuze. Jste na FB propojeni pouze s několika desítkami přátel a známých ze svého okolí? V tom případě byste se neměli divit, když vaše příspěvky „sklízí“ minimální odezvu.

Pokud se už rozhodnete jenom obsah nekonzumovat a nepřeposílat ale přispět i něčím svým unikátním do mlýna, pravděpodobně začnete krátkými statusy glosovat okolní dění (nejčastějšími tématy bývají rodina, politika, sport či odborná témata). Pokud jste úspěšní, příznivá (i polemická!) odezva od vašich FB přátel bude dodávat vaší "múze tvůrčí mízu", což povede ke zvyšování frekvence příspěvků... a zde pozor, hrozí, že se z vás stane náruživý glosátor klouzající po povrchu (už z logiky věci, status má velmi omezený počet znaků). To může být ta pravá chvíle pro postup v "kariéře tvůrce obsahu" :) a to na pozici blogera (což z osobní zkušenosti vřele doporučuji.) V dnešní době už vytváření obsahu není otázkou technologie, ale pouze otázkou temperamentu.

9. (Z)měňte svět k lepšímu

Pro prosazení jakýchkoliv změn člověk obecně potřebuje spojence - lidi, kteří jej podrží, když se „láme chleba“ a zároveň lidi, kteří si neberou servítky a poskytují upřímnou zpětnou vazbu. Posilování sféry vlivu u lidí s čistými úmysly je legitimní záležitost. Pro hledání spojenců (chcete-li pro posilování sféry vlivu) je FB přímo ideální nástroj. Pokud vaše zájmy nejsou primárně egoistické, máte čisté svědomí a otevřenou mysl a snažíte se chovat (nejen) v diskuzích maximálně fér - vězte, že Facebook je pro vás to pravé místo. Zajímavé je, že pokud by někdo chtěl FB použít k prosazování  nečistých zájmů a šíření negativní energie, může počítat maximálně s krátkodobým efektem, pravda má na internetu, a sociální síti obzvlášť, tendenci vyplout na povrch mnohem rychleji než v čistě offline prostředí.

Nezapomeňte, že pokud se rozhodnete (z)měnit svět k lepšímu, je třeba začít nejprve sám u sebe.

10. Získejte přátele na celý život

Jak už jsem naznačil v úvodu, na FB mohou vznikat skutečná přátelství. Nejednou se vám stane, že přes FB poznáte člověka, u kterého nevycházíte z údivu, kolik toho máte společného, a to přesto, že ten člověk je třeba o dekády starší či mladší než vy a dělá diametrálně odlišnou práci od té vaší. Neváhejte se po nějaké době potkat osobně (třeba při příležitosti nějaké hromadné akce, např. koncertu apod.), údiv bude pokračovat – přesto, že se uvidíte poprvé, budete mít pocit, že se znáte léta.

Od té doby, co jsem aktivní uživatelem FB (od prosincem 2008) jsem takovýchtop setkáním prodělal asi 15. Ani jedno takové setkání nepovažuji za ztracený čas, naopak. A v případě pár konkrétních lidí, díky velkému průniku zájmů a hodnot, máme myslím zaděláno na opravdové – nevirtuální – přátelství.

 

Odměnou za to, že jste dočeli až sem, přidávám ještě jeden bonusový tip:

11. First facebook, then face a book

U většiny uživatelů FB dochází při konzumaci obsahu k interakci: potřebě sdílet a komentovat. Není nic špatného na tom se bavit (naopak!), ale zkuste se zamyslet, jestli sdílíte (alespoň občas) i něco hlubšího, hodnotnějšího než bohapustou srandu.  Pokud chcete, aby pro vás byl FB studnicí inspirace, inspirujte. Pokud na FB chcete nalézat zajímavé tipy na hodnotné prožitky, sdílejte ty své. Díky FB (víte jak to myslím) se, můžete dostat k nemálo knihám, zajímavým filmům, divadelním představením, výborným koncertům, o kterých byste se jinak nedozvěděli buď vůbec nebo se zpožděním.

FB je jednoznačně největším komunikačním fenoménem přelomu nultých a desátých let 21. století. Zatímco lidové rčení „Ukaž mi co čtěš, a já ti řeknu jaký jsi“ je slyšet (bohužel) čím dál méně, pomalu, ale jistě by bylo možné jej parafrázovat na „Ukaž mi svůj Facebook a já ti řeknu, jaký jsi“. Tím netvrdím, že FB by měl potenciál nahrazovat čtení knih, to v žádném případě.

Když jsme u toho sdílení tipů, mám jeden aktuální, právě dnes jsem dočetl útlou knížku o krásném člověku – bývalém letci RAF a pozdějším vězni svědomí Janu Wienerovi (ukázku z knihy jsem použil ve svém novoročním blogpostu „PF 2011: Více Janů Wienerů, méně hovad prodejných a bude líp“). Knihu mohu vřele doporučit... a co můžete doporučit, co se vám v poslední době líbilo? ;-)

 

P.S. Jsem velmi zvědavý na vaše komentáře (nejvíce ty polemické), máte mé slovo, že zareaguji na každý z nich.

P.P.S. Ještě připojuji jeden velmi aktuální dovětek. Co se týče právě knih, nesouhlasím s chystanými plány naší současné vlády týkajících se přesunu knih do vyšší sazby DPH (čímž by se mimo jiné naše země zařadila mezi ty rozvojové). Stal jsem se dnes signatářem (č. 77281) pod Výzvou na podporu knih, pokud se chcete připojit, můžete <a href="http://www.sckn.cz

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | pondělí 7.3.2011 20:09 | karma článku: 14,07 | přečteno: 2176x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!