Poslanec Jandák (ČSSD) kádroval zesnulého režiséra Smoljaka

21. 03. 2011 2:04:33
Pan poslanec Jandák (nyní člen ČSSD, dříve člen Republikánské Unie, KDU-ČSL a ODS) si před pár dny na svém FB profilu nebral servítky a "statečně" se pustil do kádrování nedávno zesnulého Ladislava Smoljaka: "...tak já myslím, že na rozdíl od třeba Svěráka či již zemřelého Smoljaka, tedy pravdoláskařské elity jsem skutečně nikdy nebyl členem KSČ a skutečně to nemám v úmyslu nějak pozměňovat či napravovat..."
Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) - Zdroj: profil na Facebooku
Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) - Zdroj: profil na Facebooku

Vítězslav Jandák dne 15.3.2011 na svém facebookovém profilu okomentoval filmový debut Václava Havla nazvaný Odcházení. Na tom by nebylo ani tak moc zvláštního, kromě toho, že se pan poslanec Jandák vyjadřuje ke kvalitám filmu, který velmi pravděpodobně ani neviděl (alespoň není známo, že by pan poslanec Jandák kromě poslancování byl zároveň i novinářem z kulturní rubriky nějakého českého média - do této chvíle byl film totiž promítán pouze na novinářské projekci). Tento můj článek vůbec není obhajobou onoho filmu (neviděl jsem, nejsem novinář), i kdyby opravdu šlo o nepovedený snímek, to nic nemění na tom, že se poslanec Jandák, podle mého názoru, zachoval (a to hned k několika lidem najednou) krajně nedůstojně.

Pan poslanec Jandák však od recenze filmu udělal více než "cimrmanův úkrok stranou" a pustil se do exprezidenta Václava Havla jako takového, což by nebylo nic nepatřičného, pokud by tak neučinil nadmíru nenávistným a navíc absurdním způsobem. Václava Havla, který celý život brojí proti nebezpečnému sklonu národní mentality - k provincionalismu (neboli "čecháčkovství") onálepkovat právě z čecháčkovství, to vyžaduje už slušný výskyt pilin v šedé kůře mozkové. Poslanec Vítězslav Jandák mimo jiné dále ve svém komentáři nejstarší český deník Lidové Noviny přirovnává k novinám nacistické strany Völkischer Beobachter (vycházejících v Německu v letech 1920-1945) a vedoucí kulturní rubriky Lidových novin tituluje hodností nacistické SS. Inu, míru vyzrálosti a taktu vyjadřování pana poslance Jandáka posuďte sami na přiloženém screenshotu.

"Filmová kritika" Havlova snímku Odcházení od pana poslance Jandáka (ČSSD)

Server ParlamentniListy.cz následně zveřejnil jak tento Jandákův exces z Facebooku, tak i následnou reakci některých ze spolupracovníků či přátel bývalého prezidenta, mezi jinými i reakci herce Pavla Landovského. Ten pro Vítězslava Jandáka, který se kdysi údajně snažil neúspěšně Václavu Havlovi vetřít do přízně a nyní jej špiní, použil termín, kterým se v hovorové jazyce označuje mužský pohlavní úd. To posléze dodalu panu poslanci Jandákovi na další energii a odvaze k rozšíření okruhu lidí určených k poplivání. Tentokrát měl potřebu se vymezit mimo jiné vůči zakladatelům divadla Járy Cimrmana pánům Svěráka a Smoljaka, podle svých slov proti "pravdoláskařské elitě" - nevím, třeba tím chce deklarovat , že uznává hodnoty lži a nenávisti?

Také to cítíte podobně jako já, že když odejde nějaký člověk, kterého jste sice neznali osobně, ale který po většinu svého života po plných hrstech rozdával smích a dobrou náladu je to téměř, jako kdyby Vás opustil někdo blízký? Takto mě osobně velmi zasáhlo, když loni odešel pan Ladislav Smoljak jeden ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana. Ani ne rok po jeho skonu, poslanec Vítězslav Jandák, který svým společenským přínosem zmíněným pánům nesahá ani po kotníky, se neváhá výroky jako ze "třetí cenové" otřít o člověka, který vzhledem k tomu, že nedávno zemřel, nemá možnost se sám bránit. Za sebe k tomu řeknu, že za osobní selhání spíše než případné krátké členství v KSČ v době politického tání a demokratizačních reforem kolem 1968 považuji bolševické myšlení a manýry ještě dvě dekády po konci totality.

A mimochodem, Václav Havel seděl před čtvrt stoletím 5 let v kriminále de facto i za to, aby tehdejší normalizační umělec a signatář Anticharty, pozdější politický turista pravostředové části českého politického spektra a nynější poslanec parlamentu za ČSSD, Vítězslav Jandák, na něj a další významné osobnosti současného Česka mohl kydat špínu... To jsou paradoxy, pane Vaněk...

P.S. Poslanec Jandák se k osobnímu útoku na Havla uchýlil v době Havlova pobytu v nemocnici. Je všeobecně známo, že jedním z důvodů Havlovo dlouhodobých zdravotních problémů (kromě kouření samozřejmě) je i zmíněný pobyt ve vězení. Mimochodem s výrokem pana Landovského (na adresu pana poslance) po přečtení všech nenávistných výplodů pana poslance Jandáka na Facebooku nemohu než souhlasit.

"Demokrat" Jandák v diskuzi se stranickým kolegou
Doplněno 22.3.2010 7:30 - Dohra na Facebookovém profilu pana poslance Jandáka (všimněte si jakým způsobem reaguje na kritiku od svého kolegy ze strany, pan Miffek je odvážný a má můj velký respekt, zatímco poslanec Jandák v této výměně názorů možná odkryl více než chtěl):

Spojte se s panem poslancem a bývalým ministrem kultury(!) Vítězslavem Jandákem na Facebooku (odkaz ZDE) a poznejtena vlastní kůži humor a diskuzní úroveň III. cenové... nebo snad čtvrté, páté?

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | pondělí 21.3.2011 2:04 | karma článku: 38.76 | přečteno: 10471x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 190 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...