Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krupka: Fašismus začíná slovy na demonstracích a končí vraždami

Dělnická strana na dnešní den svolala protiromský pochod městečkem Krupka nedaleko Ústí nad Labem.  Cílem akce extrémistů je symbolicky ulice, pojmenovaná po Karlu Čapkovi, slavném českém spisovateli - humanistovi, který zemřel v roce 1938 krátce před nacistickou okupací po psychickém nátlaku (vč. sprostých urážek a rozbitých oken jeho domu od vržených kamenů) ze strany nikoli německých, ale českých fašistů. Bude většina české společnosti k fašizoidním projevům českých extrémistů lhostejně  přihlížet a mlčet v roce 2011 stejně jak to dělala v roce 1938?

Ne všichni lidé jsou ke vzrůstajícímu extremismu v ČR lhostejní.

Co bylo na začátku celé kauzy, proč se extremisté aktivizují? Budu citovat Wikipedii: "K napadení dvanáctiletého chlapce v Bohosudově v městě Krupka došlo 29. dubna 2010. Dva mladí Romové, věku 14 a 17 let, ho brutálně zbili, sexuálně zneužili a oloupili. Podle Krajského soudu v Ústí nad Labem šlo hned o několik trestných činů včetně znásilnění a pokusu o vraždu, a to s rasovým motivem." (odkaz na celý zápis ve Wikipedii viz níže pod článkem). Chci zdůraznit, že v žádném případě nehodlám relativizovat či nějak omlouvat tento odporný a rasově motivovaný trestný čin. Okolnosti toho činu považuji za krajně nechutné. Nedávno jsem zaznamenal informaci, že jeden z Romů byl v době spáchání trestného činu nezletilý a druhému, tomu staršímu, byla soudním psychologem diagnostikována střední mentální retardace, tzv. imbecilita (konkrétně IQ 41). Stanovení spravedlivé výše trestu ostatně přenechávám povolaným - soudcům.

Kromě značného fyzického a psychického utrpení mladého Patrika má však tento případ i další hrozivý aspekt - je to případ, na který čeští neonacisté či neofašisté dlouho čekali. Může jim při troše mediální obratnosti pomoci získat sympatie (a potažmo volební preference) u širší české veřejnosti.

Na webu a konkrétně na Facebooku se vyrojilo mnoho stránek, které s tímto tématem aktivně nakládají. Následuje ukázka je z diskuze v FB skupině "protest proti snížení trestu romovi", která slouží zároveň jako pozvánka k výše uvedenému protiromskému pochodu. Stránka má k dnešnímu dni 46.774 členů.

Zajímalo by mne, zda si všichni z oněch téměř 50 tisíc členů skupiny udělalo čas se začíst do komentářů, aby si uvědomili, jakým všem názorům dělají vůči svým FB přátelům propagaci a doporučení. Čeští extremisté zdá se ve Facebooku našli ideální nástroj pro šíření svých radikálních a nenávistných  názorů. Uvědomujeme si kolik pravdy se skrývá ve výroku nedávno zesnulého Arnošta Lustiga (jež jsem si vypůjčil pro titulek tohoto článku)?

V Západní Evropě se při setkáních neonacistů běžně stává, že se na místě sejde až několikanásobně větší skupina slušných lidí z řad běžných občanů, kteří svojí fyzickou přítomností vyjadřují tichý protest. V Čechách tomu tak (zatím) není. Za mnohem alarmující však považuji skutečnost, že ti lidé, kteří na protest dorazí, jsou leckdy nevybíravým způsobem obtěžováni policií (nedávno v Bydžově dokonce za pomoci koní a obušků). Znamená to snad, že český stát toleruje a de facto podporuje organizované šíření nenávisti a propagace násilí vůči skupině obyvatel?

Nyní trochu odbočím. Představte si hypotetickou situaci: Jste ve společnosti svých známých, dobře se bavíte. Najednou přijde řeč na Romy a někdo zahlásí větu typu „nejsem rasista, ale měli by se postřílet“. Pár lidí se uchechtne a přejde se na jiné téma. Máte pár vteřin na rozhodnutí zda nějak zareagujete, ale nakonec se rozhodnete situaci nehrotit ("třeba jsem to špatně pochopil, asi to byl jen nepovedený vtip, přeci nebudu kazit příjemnou atmosféru")... a mlčíte. Mlčení však znamená souhlas.

Je Vám situace popsaná v předchozím odstavci povědomá? Zažili jste ji někdy? Mě se toto přihodilo docela nedávno, do teď se stydím, že jsem v sobě tehdy nenašel odvahu zareagovat - jakkoliv. To je důvod, proč jsem sepsal tento článek. To je důvod, proč jsem se rozhodl dnes osobně vyrazit do Krupky vyjádřit svůj občanský postoj. Potkáme se příště?

Doplněno:

9.4.2011 21:00 doplněn odkaz na fotky z dnešní akce (autor: Martin Uhlíř, Saša Uhlová)

10.4.2011 výživný projev na shromáždění Dělnické strany (a policie tomu nečinně přihlíží)

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | sobota 9.4.2011 8:08 | karma článku: 32,00 | přečteno: 7192x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Křičte a chovejte se jako racek. Chlapec vyhrál soutěž v imitaci vřískotu mořských ptáků

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.