Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta Richter a Gutovka aneb jak vrtěti občany Prahy 10 I.

Modrooranžové vedení radnice Prahy 10 od začátku svého působení na podzim 2010 nemá zrovna ideální mediální obraz. Přes 200 milionů obecních peněz nejspíš v trapu kvůli pochybné investici do Key Investment, bývalá příslušnice komunistické rozvědky na pozici místostarostky, schválení nemravného způsobu prodeje obecních viladomů v příkrém rozporu s tím co bylo občanům slibováno... jak stohoven, jak jen z toho ven? Ve slavném filmu Vrtěti psem za účelem odklonění pozornosti médií a voličů od skandálu prezidenta mediální poradce prezidentskému týmu poradil vyhlásit válku Albánii, tedy přesněji řečeno nechal vytvořit takový dojem. Co by mohlo na emoce občanů Prahy 10 zapůsobit podobně silně jako válka na city vlasteneckých Američanů? Zavřená Gutovka, to je ono! Ale základ je mít na koho to svést a sám posléze zasáhnout jako zachránce.

Motto: "Proč pes vrtí ocasem? Protože je chytřejší než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší než pes, vrtěl by ocas psem."

 

Připomeňme si nejdříve onen skvělý film Vrtěti psem (Wag the dog), pamatujete si na něj? Mottem filmu je věta: "Proč pes vrtí ocasem? Protože je chytřejší než ocas. Kdyby byl ocas chytřejší než pes, vrtěl by ocas psem." Kdo je chytřejší: občané a nezávislá média nebo politici u moci? Jaké podoby může mít manipulace veřejným míněním? Jde o výborný film, skvěle v něm hrají například hrají Dustin Hoffman a Robert De Niro, vřele ho doporučuji ke shlédnutí.

Výmluná je třeba scéna, kdy už se zdá, že celý plán bude zmařen (prezidentský protikandidát totž vystoupí v TV s prohlášením, že žádná válka není), hollywoodský producent (Dustin Hoffman) najatý jako krizový poradce s naprostým klidem zahlásí: "Myslíte, že jste v háji? Při práci na filmu 'Čtyři jezdci apokalypsy" mi tři z jezdců umřeli dva týdny před koncem natáčení! Tohle nic není, o nic nejde. To je... to je... to je jen první dějství."

Na posledních dvou zasedáních zastupitelstva Prahy 10 jste mohli být ze strany pana starosty Milana Richtera svědky pozoruhodného rétorického one-man-show na téma Gutovka. V krátkosti o co jde. Gutovka je oblíbený sportovně-relaxační areál v Praze 10 - Strašnicích. Vlastníkem je městská část, spravován je soukromými subjekty. Současný nájemce společnost HAMR - Sport, stejně jako předtím i předchozí nájemce společnost Taiko, podal výpověď nájemní smlouvy pro nerentabilnost provozu. Letos na jaře tedy bylo vyhlášeno nové výběrové řízení, které však úředníci radnice zapomněli (anebo spíše "zapomněli"?) nechat zveřejnit v jakýchkoliv komerčních médiích. Nejen to, tato informace nebyla zveřejněna ani v radničních novinách Prahy 10, na webu www.praha10.cz ani na FB stránce! Můj kolega zastupitel Radek Lojda (TOP 09) toto včas několikrát urgoval u mluvčího radnice pana Jana Charváta - bez úspěchu.

Není tedy divu, že se do výběrového řízení žádný zájemce nepřihlásil. Za tím účelem, aby se oblíbený areál nemusel v říjnu zavírat, zastupitelstvo 7.9.2011 odhlasovalo dohodu se stávajícím nájemcem o půlročním dotovaném provozu (a tím se získal dostatečný čas na vyhlášení nového výběrové řízení). Pan starosta ovšem začal perlit: "Poznamenal jsem si (tezi zastupitele za opoziční TOP09, pozn. autora): 'Nevyužitelnost a navýšení peněz plyne ze špatné konstrukce sportoviště.' Ne, plyne to z něčeho jiného! Nájemce jsme prostě psychicky zdeptali, protože neměl jistotu, jestli tam bude pokračovat, protože jsme mu chtěli dát výpověď na základě tlaku opozice. A dnes zjišťujeme, že budeme platit 300 tisíc, takže za půl roku vyhodíme z okna téměř dva miliony... Chtěli jsme dát prostor opozici, aby ukázala, jakým způsobem by řídila městskou část. A tady to máme."

Čirá demagogie! Co naplat, že nájemce podal výpověď víc než půl roku poté, co skončila předvolební kampaň. Ano, během kampaně jsme, místní TOP 09, skutečně kritizovali nízkou cenu nájmu areálu (ve výši 1,-Kč), ale to bylo pouze v souvislosti s tehdy plánovanou přístavbou tenisových kurtů namísto parkové zeleně v hodnotě 40-50 milionů Kč. (Mimochodem vedení radnice se tehdy, na základě vytrvalého tlaku OS Útulné Strašnice, rozhodlo od plánu ustoupit a postavit finančně méně náročnou stavbu - 18 jamkový minigolf. Otázkou zůstává, zda se náhodou nejedná o nejdražší minigolf ve střední Evropě - jedna jamka tam vychází na cca 1 milion Kč - a zda zrovna minigolf napomůže zvýšit rentabilitu provozu.) Každopádně ze strany radnice žádný tlak na vypovězení smlouvy s HAMR - Sport nikdy neproběhl (proč by taky, nájemce poskytoval kvalitní servis). Pan starosta se možná domnívá, že lež, která se objeví ve stenozáznamu z jednání a následně v radničních novinách a na webu, se může stát pravdou. Nikoliv, pane starosto.

Radniční Noviny Prahy 10 mají náklad 75 000 a chodí bezplatně do schránek většiny obyvatel Prahy 10. Na titulní stránce posledního čísla se objevil  článek, který nejen, že vyznívá velmi tendenčně, ale obsahuje i faktické chyby (např. citace lidí, kteří se jednání vůbec nezúčastnili!).

Skoro by se mohlo zdát, že si vedení radnice snad i přeje, aby se do výběrového řízení nikdo nepřihlásil a Gutovka se skutečně zavřela. Vedení radnice zatím nebylo schopné ani odpovědět na dotaz opozice, proč úřad radnice není schopný zajistit provoz Gutovky po vlastní ose. k tomu zdá se ze strany koalice chybí politická vůle. Každopádně v tuto chvíli bude zatím stačit, pokud vedení radnice nebude nově vyhlášené výběrové řízení tutlat a využije vedle zveřejnění v radničních médiích i pár inzerátů. (Dovoluji si poznamenat, že se vyplatí investovat tisíce, pokud máte šansi ušetřit miliony.) Anebo, že by stávající strategie koalice ODS a ČSSD v Praze 10 pokračovala a vrtění občany gradovalo? Čeho se dočkáme příště?

Najme si pan starosta také nějakého šikovného mediálního poradce, který mu řekne: "Že jste utopili přes 200 mega z obecních peněz?... Že vaši pravicoví radní a zastupitelé svým hlasováním podpořili další setrvání podporučice komunistické rozvědky ve funkci místostarostky stotisícového "města" Praha 10?... Že pane starosto zapomínáte na sliby dané občanům a že s některými z nich při přijednání zastupitelstva jednáte povýšeně povýšeně a že na ně zvyšujete hlas? Eh, tohle nic není...!"

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | čtvrtek 6.10.2011 22:18 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1897x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:30

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...