Rezignace na členství v TOP 09 aneb modré nebe nade mnou..

Na začátku července rozhodl rezignovat na své členství ve straně TOP 09. Byl jsem vyzván redakcí novin Praha 10, abych svoji motivaci vysvětlil v prohlášení. K rozhodnutí rezignovat na členství ve straně jsem dospěl nedlouho poté, co jsem se dne 29. 6. 2012 zúčastnil jako host pořadu České televize Hyde Park. Do pořadu jsem byl pozván na základě skutečnosti, že jsem na sociální Facebook veřejně kritizoval výroky a jednání ministra financí Miroslava Kalouska v kauze své stranické kolegyně Vlasty Parkanové (oba TOP 09).

Týkalo se to dehonestace kolegů poslanců, kteří se chystají hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové trestnímu stíhání, telefonát vyšetřovateli Mazánkovi, apod. Považoval jsem za důležité, aby zaznělo veřejně, že ne všichni členové TOP 09 velmi nestandardní kroky svého 1. místopředsedy schvalují. Pokud vedení strany jednalo tak razantně ve věci zbavení imunity pana Davida Ratha (ČSSD) či pana Víta Bárty (VV), proč se pan Miroslav Kalousek tolik brání, aby se k nezávislému soudu dostal i případ sporného nákupu letadel CASA? Proč premiér Nečas a prezident Klaus odvolali v tak rekordním čase ministra spravedlnosti Pospíšila, který hodlal jmenovat vrchní státní zástupkyní paní Bradáčovou známou pod přezdívkou "Cattani v sukních"? Co je důvodem tak očividné nervozity v řadách nejvyšších ústavních činitelů? Já pevně věřím, že letošní rok je v lecčem přelomový - dějí se totiž věci mnoho let nevídané. Během těchto mnoha let platilo, že vrcholní politici jsou nedotknutelní. Bylo pravidlem, že jakmile šlo v nějaké kauze o škodu ve výši stovek milionů nebo v řádu miliard, případ vyzněl do ztracena, resp. byl zastaven již v samotném zárodku vyšetřování. Tyto okolnosti měly a mají přímý vliv na demoralizaci společnosti, občané se cítí právem znechucení. Za klíčové považuji, aby v případech, kdy straničtí šéfové nejsou schopni obhájit, že jednají v zájmu občanů své země, pocítili kritickou zpětnou vazbu zespodu - od řadových členů svých stran.

Jsem si samozřejmě vědom svých pochybení v televizním vystoupení. Co se týče například zmíněného pořadu Hyde Park, uvědomuji si, že na některé konkrétní dotazy týkajících se Prahy 10 jsem měl odpovědět jednoduše a jasně: "Mám neuvolněnou – tedy neplacenou – funkci řadového opozičního zastupitele. (Pozn. autora: Za vykonávání funkce zastupitele a členství ve výboru samozřejmě pobírám paušální odměnu cca 3500 Kč hrubého měsíčně. Tu větu míním tak, že kromě tohoto na radnici Prahy 10 nemám žádnou další výkonnou - tedy dále placenou - funkci). Není v kapacitě takového zastupitele, jež svou funkci vykonává vedle svého zaměstnání a na úkor času věnovaného rodině, mít v hlavě podrobnosti všech hlasování. Z toho důvodu jsme přirozeně s kolegy ze zastupitelského klubu měli rozdělená témata, kterým se pak každý věnujeme intenzivně, a já nejsem schopen bez přípravy na některá témata, která mají v gesci moji opoziční kolegové, odpovídat konkrétně bez přípravy." A nač se tedy zaměřuji já? Mým klíčovým tématem zůstává transparentnost radnice a komunikace s občany. Tomu se věnuji a naopak mohu o konkrétních detailech jednak informovat své opoziční kolegy, ale i rychle reagovat na otázky občanů. Pokud tedy máte jakýkoliv podnět či problém, u kterého nevíte na koho se obrátit, zkuste prosím kontaktovat mě, nejlépe mailem na uhlir.martin@centrum.cz. Když nebude v mých silách vám pomoci sám, postarám se o to, aby se váš podnět dostal k povolanějším. 

Přestávám sice být členem TOP 09, ale to nic nemění na faktu, že jsem v této straně potkal mnoho lidí, kterých si osobně vážím a které považuji za slušné. Držím palce nejen jim, ale i všem slušným lidem v ostatních stranách napříč politickým spektrem. Pokud jsem někoho svým jednáním zklamal, mrzí mě to. Na druhou stranu mi v posledních dnech přišlo od mnoha lidí tolik vyjádření podpory, že mě to až zaskočilo. Moc děkuji. Osobně jsem se rozhodl, že se již nikdy nechci stát členem žádné politické strany. Když se mě někdo ptá, co je důvodem mého rozhodnutí, odpovídám citátem německého filosofa Immanuela Kanta: "Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně." Přeji krásné a klidné léto!

(psáno pro Noviny Praha 10, č. 7/2012, článek vyšel pod názvem "Uhlíř: Ukončil jsem členství v TOP 09, budu pracovat jako řadový zastupitel")

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | středa 11.7.2012 17:04 | karma článku: 28,68 | přečteno: 2521x