Zbabělost a alibismus v poslanecké sněmovně

Jednají čeští zákonodárci podle svého svědomí a vědomí neno jsou jen loutkami na nitkách stranických šéfů (potažmo vlivných kmotrů v pozadí)? Pan poslanec Boris Šťastný (ODS) se včera médiím bezelstně přiznal, že při hlasování poslanecké sněmovny o zvýšení DPH porušil poslanecký slib, který všichni čeští zákonodárci skládají na začátku svého mandátu. Domnívám se, že z obecného pohledu se jedná o jednu z příčin současného politického, potažmo společenského marasmu.

Porovnejte text poslaneckého slibu s neuvěřitelným vyjádřením Borise Šťastného.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

"Vedení ODS nás postavilo před nutnost hlasovat pro návrh v původní podobě závazným hlasováním. Tomu jsem se podřídil, protože jsem loajálním poslancem ODS. Ale zásadně s jeho podobou nesouhlasím."

Co k tomu dodat. Alibismus, zbabělost, absence soudnosti, obava o ztrátu zdroje příjmů se odkryly v ryzí podobě. Také cítíte stud za autora výroku, který si pravděpodobně vůbec neuvědomuje která bije? Měl by složit mandát?

Zkusme se na tu věc podívat z nadhledu. Zdá se, že stále bohužel trpíme důsledky dětských nemocí naší české demokracie. V tomto případě tím, že ve vrcholné politice je plno lidí, kteří se nikdy neživili ničím jiným než politikou. Jak se asi takový člověk rozhoduje v dilematu, kdy by vyslechnutí hlasu jeho svědomí (za předpokladu, že nějaké má) mohlo mít za následek konec jeho politické kariéry?

Pokud na slova slibu zapomínají samotní zákonodárci, nezbývá, než aby jim je připomněli jejich voliči. V opačném případě se domnívám, že celý český parlament jen zbytečně drahé divadlo s předimenzovaným ansáblem, místo 281 herců by stačilo pět šest jen s různou pevně nastavenou vahou hlasu (dle výsledků voleb).

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod tímto článkem vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat. :-) Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. Diskuze pod blogy jsem procházet bohužel nestíhal a to pak mohlo dělat mylný dojem, že nechci reagovat. Díky za každou věcně podanou polemiku! A přeju hezké léto!

Autor: Martin Uhlíř | neděle 15.7.2012 10:50 | karma článku: 31,20 | přečteno: 2349x