Ministr Kalousek je nekompetentní nebo uplacený. Jiná možnost není.

Víte kolik dnes v Česku stojí, aby se domněle nezávislý bojovník proti hazardu obrátil a začal hájit zájmy hazardní lobby? Konkrétně, aby odborník (sám bývalý gambler) najatý Kalouskovo ministerstvem pro vypracování "nezávislé studie" o dopadech hazardu konstatoval, že podíl gamblerů v ČR je vlatně desetkrát nižší než sám donedávna tvrdil? Pouhých 1,7 milionu korun!

V té souvislosti by bylo samozřejmě zajímavé vědět, kolik zinkasoval člověk, který v ČR před lety celý byznys kolem videoloterijních terminálů nechal stvořit. Tento segment nejtvrdšího hazardu má v Česku na svědomí například stovky zmařených lidských životů, desítky tisíc rozpadlých rodin či pro českou ekonomiku miliardové ztráty plynoucí z hazardem spojené kriminality. Podle mého názoru, je tato otázka sice legitimní, ale na druhou stranu poněkud podružná. Za klíčové považuji, že jednání Miroslava Kalouska vůči hazardní lobby zcela postrádá byť i jen  náznak veřejného zájmu... pokud za veřejnost nepovažujeme pouze provozovatele automatů s příjmy ve výši (donedávna ani nedaněných) desítek miliard korun ročně.

Ministerstvo financí nerespektuje opakované nálezy Ústavního soudu, který potvrdil ústavou zaručené právo obcí na regulaci tvrdého hazardu na jejich území. Ministerstvo financí namísto silné regulace, obvyklé v západoevropských zemích, zvolilo zcela opačnou strategii - masivní podporu. Zatímco ve Francii připadá na 18 000 obyvatel jeden automat, u nás připadá jeden stroj na pouhých 170 obyvatel, výskyt automatů v Česku v porovnání s Francií více než stonásobný!

Miroslav Kalousek rád vytváří mediální dojem "řádného hospodáře". Co obvykle bývá jednou z prvních věcí, které řádný hospodář učiní před tím, než učiní zásadní rozhodnutí? Nechá si vypracovat studii o dopadech svého kroku, například aby zjistil, zda potenciální negativa pro společnost a ekonomiku náhodou nepřevyšují potenciální přínosy. Ministerstvo financí pod Kalouskovo vedením tento krok učinilo až  letos, tedy 7 let poté, co začalo videoloterijní termínály v roce 2005 na základě pouhého zmocnění v zákoně navzdory vyhláškám, ustanovení zákona či Ústavě ČR po tisících schvalovat.

V Česku tak letos pod dohledem státu vůbec poprvé vznikla studie o škodlivosti hazardu. Na obsahu studie se spolupodílel i výkonný ředitel této nadace Petr Verosta, sám bývalý gambler. A nyní pozor: zatímco  ještě před několika lety na základě zahraničních studií Petr Verosta odhadoval podíl lidí trpících patologickým hráčstvím v ČR na úrovní 5% (tj. cca 500 000 lidí), v letošní studii objednané Ministerstvem financí už deklaruje řádově nižší podíl (rozpětí mizivých 0,15 - 0,8%). Co je příčinou tak razantního přehodnocení zásadního parametru?

Tak na jednu stranu můžeme věřit slovům samotného Petra Verosty, že se "naučil lépe číst ve statistikách" anebo se můžeme zamyslet nad tím, zda tuto dramatickou změnu názoru nemohla náhodou způsobit dotace pro nadaci,v níž zastává pozici ředitele, od hazardních společností BONVER WIN a.s. a WEKOSA a.s. ve výši 1,7 milionu. Zdroje dotací pan Verosta na webu nadace kupodivu dlouho tajil. Zveřejnil je až začátkem letošního září, těsně poté, co je s touto nesrovnalostí konfrontoval reportér serveru iHned.cz (viz níže uvedený screenshot).

Poznámka: Dnes jsem se dozvěděl, že Petr Verosta podal trestní oznámení na zástupce občanských sdružení Brnění a Občané proti hazardu, tedy lidi, kteří na podivné okolnosti výše uvedené "nezávislé studie" upozornili. Nadaci prý "způsobena přímá škoda přesahující 1 mil. Kč, kdy významní dárci po publikování článků odstoupili ze sjednané podpory na projekty fondu ve veřejném zájmu." Pane Verosto, připiště si mě na svůj seznam a podejte trestní oznámení i na mě. Pokud přijímáte štědré příspěvky od hazardních firem, nejste v žádném případě nezávislý odborník, ale (a to jemně řečeno) hazardní lobbista. Divím se, že na to, sám s vlastní zkušeností ničivých dopadů hazardu, máte žaludek.

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod svými články vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat, právě naopak! Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. :-) Diskuze pod blogy jsem bohužel nestíhal procházet, což mohlo vyvolávat mylný dojem, že nechci reagovat. Za každou věcnou polemiku jsem jedině rád.

Autor: Martin Uhlíř | úterý 23.10.2012 22:28 | karma článku: 27,56 | přečteno: 1776x