Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

4. 03. 2014 8:00:45
V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.
Vedení radnice Prahy 10 v bodě řešení nového sídla vyčerpalo vůči svým občanům patrně všechny obstrukční metody. Ostudné!(ilustrační foto, pochází z podzimu 2010)
Vedení radnice Prahy 10 v bodě řešení nového sídla vyčerpalo vůči svým občanům patrně všechny obstrukční metody. Ostudné!(ilustrační foto, pochází z podzimu 2010)Eugen Kukla

Lidovky.cz: Místostarosta Milan Richter vás na jednání pondělního zastupitelstva nařkl, že jste pod vlivem omamných látek. Měl pravdu?

Martin Uhlíř: Ne, tak to jsem opravdu nebyl. Ten výrok měl patrně za cíl mě vyprovokovat. Já jsem se v tu chvíli stáhl, protože jsem ty osobní výpady ze strany pánů Richtera a Zoufalíka bral jako potvrzení jejich argumentační nouze. Snaha o diskreditaci názorových oponentů je rys typický pro autoritativní režimy.

Lidovky.cz: Proč jste se rozhodl ze schůze zastupitelstva odejít?

Martin Uhlíř: Odcházel jsem ze zastupitelstva s pocitem, že tam ten průběh ze strany vedení radnice byl panoptikální.

Lidovky.cz: Co byste na zastupitelstvu řekl, kdyby vám nevypnuli mikrofon?Zleva: Starosta Bohumil Zoufalík (Bradou vzhůru), místostarosta Milan Richter (ODS), místostarosta Vladimí Novák (ČSSD) - ilustrační foto, pochází z ustavujícího zastupitelstva na podzim 2010 (autor: Eugen Kukla)

Martin Uhlíř: To, co jsem říkal, bylo v sále přesto slyšet. Řekl jsem tam, že to vypadá, jakoby se vedení Prahy 10 bálo názoru svých občanů. Došlo tam k sérii kroků, o kterých musí mít rozumně uvažující člověk pocit, že to není nic jiného než obstrukce vůči vlastním spoluobčanům. Vedení radnice Prahy 10 dělalo na zastupitelstvu všechno pro to, aby se nemohli občané vyjádřit. Nakonec k těm vyjádřením naštěstí přeci jen došlo, poté co radní vyčerpali všechny obstrukční metody.

Lidovky.cz: Jaké konkrétní obstrukce máte na mysli?

Martin Uhlíř: Starosta Zoufalík například stanovil termín zastupitelstva na období jarních prázdnin na Praze 10. Týden před jednáním zastupitelstva mu napsal e-mail s kopií na všechny zastupitele, kde jsem jej poprosil, zda by mohl zvážit posun termínu. Pan starosta mi neodpověděl. Nicméně už nemůže říci, že jej na kolizi s jarními prázdninami nikdo neupozornil.

Lidovky.cz: Jaké řešení v souvislosti s novou radnicí pro Prahu 10 pokládáte osobně za nejadekvátnější?

Martin Uhlíř: Celý ten způsob řešení v souvislosti se sídlem radnice na Praze 10 zavdává podezření, že veřejný zájem není naplňován. Konečné rozhodnutí zastupitelstva v této záležitosti považuji za netransparentní a neprofesionální. Na odhlasovanou variantu byla vypracována pouze jedna jediná studie. Jaký může být důvod pro jednání v časovém presu? Pouze pokud by tam padaly stropy lidem na hlavu, což se neděje. Podle mého názoru o nové radnici vůbec nemělo rozhodovat současné zastupitelstvo, ale až to vzešlé z příštích voleb. Když už rozhoduje stávající zastupitelstvo, měla vyhrát výrazně levnější varianta rekontrukce stávající radnice. Takový postup by dle mne byl v souladu s péčí řádného hospodáře.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Záznam předmětného hlasování (ZELENÁ = PRO) Zeptejte se svého zastupitele proč hlasoval s rozporu s veřejným zájmem. Zeptejte se předsedkyně předmětné komise, paní Ivany Cabrnochové (SZ), proč na takto závažném hlasování chyběla.

Stav ostře sledovného hlasování v bodu nové radnice

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na zastupitelstvu vystoupila řada zástupců občanské společnosti, z přítomných zastupitelů jsem byl při jejich pravdivých slovech zřejmě jediný, kdo tleskal. Několik vybraných výroků:

"To se tak bojíte občanů, že nejdřív bod navrhnete, pak stáhnete, přerušíte a dáte znovu na program?" (Renata Chmelová - sdružení Společně pro desítku)

"Neproběhlo žádné veřejné slyšení, tak aby mohli promluvit například lidé ze sídliště Vlasta, který se to velmi dotkne, pokud bude budova (stávající radnice) prodána, nebudou mít možnost ovlivnit, co se s ní dál stane." (Ivana Mádrová - sdružení Útulné strašnice)

"Minulé zastupitelstvo jste tu měli na chodbě desítku seniorů. Vás to vůbec nezajímalo, že jste vyřadili ten bod. To, že tam ti lidé sedí, že přes své zdravotními problémy přesto přišli. Bez mrknutí oka, bez slova omluvy jste je poslali domů." (Ivana Linhartová - občanka Prahy 10)

"Pan David Ekstein (vedoucí majetkoprávního odboru radnice Prahy 10) říká, že to je nový bod, že to je zcela nově přepracováno. Rozumím tomu správně? Takže lidé budou hlasovat o věci, kterou dnes poprvé drží v ruce." (Ivan Mikoláš - občan Prahy 10)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Záznam celého předmětného jednání zastupitelstva Prahy 10 ze dne 24. 2. 2014. (Když se prokliknete přímo na Youtube, v popisku najdete šikovné zkratky na konkrétní momenty.)

Happening "Transparentní levárna aneb ztvárnění férového výběru budovy radnice Prahy 10" ze dne 29. ledna 2014 pořádané iniciativou Společně pro Desítku.

Autor: Martin Uhlíř | karma: 20.35 | přečteno: 2035 ×
Poslední články autora