Martin Uhlíř

Krupka: Fašismus začíná slovy na demonstracích a končí vraždami

9. 04. 2011 8:08:44
Dělnická strana na dnešní den svolala protiromský pochod městečkem Krupka nedaleko Ústí nad Labem. Cílem akce extrémistů je symbolicky ulice, pojmenovaná po Karlu Čapkovi, slavném českém spisovateli - humanistovi, který zemřel v roce 1938 krátce před nacistickou okupací po psychickém nátlaku (vč. sprostých urážek a rozbitých oken jeho domu od vržených kamenů) ze strany nikoli německých, ale českých fašistů. Bude většina české společnosti k fašizoidním projevům českých extrémistů lhostejně přihlížet a mlčet v roce 2011 stejně jak to dělala v roce 1938?
Ne všichni lidé jsou ke vzrůstajícímu extremismu v ČR lhostejní.
Ne všichni lidé jsou ke vzrůstajícímu extremismu v ČR lhostejní.

Co bylo na začátku celé kauzy, proč se extremisté aktivizují? Budu citovat Wikipedii: "K napadení dvanáctiletého chlapce v Bohosudově v městě Krupka došlo 29. dubna 2010. Dva mladí Romové, věku 14 a 17 let, ho brutálně zbili, sexuálně zneužili a oloupili. Podle Krajského soudu v Ústí nad Labem šlo hned o několik trestných činů včetně znásilnění a pokusu o vraždu, a to s rasovým motivem." (odkaz na celý zápis ve Wikipedii viz níže pod článkem). Chci zdůraznit, že v žádném případě nehodlám relativizovat či nějak omlouvat tento odporný a rasově motivovaný trestný čin. Okolnosti toho činu považuji za krajně nechutné. Nedávno jsem zaznamenal informaci, že jeden z Romů byl v době spáchání trestného činu nezletilý a druhému, tomu staršímu, byla soudním psychologem diagnostikována střední mentální retardace, tzv. imbecilita (konkrétně IQ 41). Stanovení spravedlivé výše trestu ostatně přenechávám povolaným - soudcům.

Kromě značného fyzického a psychického utrpení mladého Patrika má však tento případ i další hrozivý aspekt - je to případ, na který čeští neonacisté či neofašisté dlouho čekali. Může jim při troše mediální obratnosti pomoci získat sympatie (a potažmo volební preference) u širší české veřejnosti.

Na webu a konkrétně na Facebooku se vyrojilo mnoho stránek, které s tímto tématem aktivně nakládají. Následuje ukázka je z diskuze v FB skupině "protest proti snížení trestu romovi", která slouží zároveň jako pozvánka k výše uvedenému protiromskému pochodu. Stránka má k dnešnímu dni 46.774 členů.

Příspěvky vyjadřující nesouhlas se snížením trestu pro romského útočníka

Zajímalo by mne, zda si všichni z oněch téměř 50 tisíc členů skupiny udělalo čas se začíst do komentářů, aby si uvědomili, jakým všem názorům dělají vůči svým FB přátelům propagaci a doporučení. Čeští extremisté zdá se ve Facebooku našli ideální nástroj pro šíření svých radikálních a nenávistných názorů. Uvědomujeme si kolik pravdy se skrývá ve výroku nedávno zesnulého Arnošta Lustiga (jež jsem si vypůjčil pro titulek tohoto článku)?

V Západní Evropě se při setkáních neonacistů běžně stává, že se na místě sejde až několikanásobně větší skupina slušných lidí z řad běžných občanů, kteří svojí fyzickou přítomností vyjadřují tichý protest. V Čechách tomu tak (zatím) není. Za mnohem alarmující však považuji skutečnost, že ti lidé, kteří na protest dorazí, jsou leckdy nevybíravým způsobem obtěžováni policií (nedávno v Bydžově dokonce za pomoci koní a obušků). Znamená to snad, že český stát toleruje a de facto podporuje organizované šíření nenávisti a propagace násilí vůči skupině obyvatel?

Nyní trochu odbočím. Představte si hypotetickou situaci: Jste ve společnosti svých známých, dobře se bavíte. Najednou přijde řeč na Romy a někdo zahlásí větu typu „nejsem rasista, ale měli by se postřílet“. Pár lidí se uchechtne a přejde se na jiné téma. Máte pár vteřin na rozhodnutí zda nějak zareagujete, ale nakonec se rozhodnete situaci nehrotit ("třeba jsem to špatně pochopil, asi to byl jen nepovedený vtip, přeci nebudu kazit příjemnou atmosféru")... a mlčíte. Mlčení však znamená souhlas.

Je Vám situace popsaná v předchozím odstavci povědomá? Zažili jste ji někdy? Mě se toto přihodilo docela nedávno, do teď se stydím, že jsem v sobě tehdy nenašel odvahu zareagovat - jakkoliv. To je důvod, proč jsem sepsal tento článek. To je důvod, proč jsem se rozhodl dnes osobně vyrazit do Krupky vyjádřit svůj občanský postoj. Potkáme se příště?

Doplněno:

9.4.2011 21:00 doplněn odkaz na fotky z dnešní akce (autor: Martin Uhlíř, Saša Uhlová)

10.4.2011 výživný projev na shromáždění Dělnické strany (a policie tomu nečinně přihlíží)

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek
Autor: Martin Uhlíř | karma: 32.00 | přečteno: 7184 ×
Poslední články autora