Dopis na rozloučenou od tibetského Jana Palacha (č. 30)

Během posledního roku se pokusilo o sebevraždu upálením asi 30 Tibeťanů, nejméně 20 z nich zemřelo. Zatím poslední živou tibetskou pochodní byl sedmadvacetiletý Džampa Ješi, který se zapálil v indickém Dillí 26. března při příležitosti návštěvy čínského prezidenta. O dva dny později v nemocnici na následky popálenin zemřel. Přečtěte si dopis, který nechal na rozloučenou.

"Důvodem toho, že se Tibeťané v 21. století upalují, je, aby dali světu vědět o svém utrpení". (Džampa Ješi)

Pokud přistoupíme na tezi, že v po roce 1968 nechtěl Západ kvůli nám Čechům riskovat globální válečný konflikt, přiznejme si, že nyní o půlstoletí později, MY Západ, nechceme kvůli Tibetu riskovat, že bychom ztratili byznys a levné zboží :-( 

PŘÁNÍ POSLEDNÍ HOŘÍCÍ POCHODNĚ (autor: Džampa Ješi)

1. Nechť Jeho Svatost dalajláma, zastánce světového míru, žije na desítky tisíc let! Musí být pozván do Tibetu. Modlím se a pevně věřím, že se tibetští bratři a sestry společně shromáždí před palácem Potala a budou sborově zpívat tibetskou národní hymnu.

2. Mí drazí Tibeťané! Pokud dbáte o své štěstí a budoucnost, měli byste v sobě mít vlastenecké cítění. Vlastenectví je duší národa. Jde o navíc o pevný bod v procesu hledání pravdy a také první vlaštovku šťastné budoucnosti. Mí drazí tibetští spoluobčané! Pokud toužíme po míru a štěstí spolu s lidmi celého světa, zkuste, aby vaše srdce přijalo za svůj duch vlastenectví. Snažte se o to při veškerém svém rozhodování, velkém či malém. Obecně, vlastenectví vám pomůže rozpoznat pravdu od lži.

3. Svoboda je základ míru a štěstí lidských bytostí. Život bez svobody je jako lampa uprostřed větru. Toto je náš cíl: jsme navýsost přesvědčeni, že pokud 6 milionů spoluobčanů ze 3 tibetských provincií sloučí svojí energii a úsilí, dosáhneme svého cíle. Naléhavě vás prosím – nikdy se nevzdávejte!

4. Tato záležitost se bytostně týká 6 milionů Tibeťanů. Myslím, že pro boj za naše lidi potřebujeme následující: pokud máte peníze a bohatství, je pravý čas jej vynaložit; pokud máte vzdělání, je nejvyšší čas jím přispět, a pokud máte život, je ten pravý den jej obětovat. Důvodem toho, že se Tibeťané v 21. století upalují, je, aby dali světu vědět o svém utrpení. Lidé celého světa! Pokud cítíte zájem a soucit, prosím, věnujte pozornost neutěšené situaci nebohých Tibeťanů.

5. Požadujeme svobodu k tomu, abychom mohli vykonávat naše náboženské tradice, naše starobylé směry učení a tibetský jazyk. Chceme stejná práva jako mají lidé po celém světě. Lidé z okolního světa, prosím, stůjte při nás! Tibet náleží Tibeťanům.

Vítězství pro Tibet!

Tawu Jampel Yeshi (Džampa Ješi)

16. března, 2012

(pozn.: z tibetštiny do angličtiny přeložil Dr. Chok Tenzin Monlam, do češtiny pak Martin Uhlíř)

 

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Autor: Martin Uhlíř | pátek 30.3.2012 17:47 | karma článku: 16,97 | přečteno: 2644x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

Omluva Jaroslavu Poláčkovi

1.7.2012 v 23:48 | Karma: 32,74

Martin Uhlíř

Katarze v půlnoční Plzni

29.6.2012 v 7:36 | Karma: 16,10
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
- zastupitel MČ Prahy 10 v letech 2010-2014
Můj profil na Facebooku
Můj profil na Twitteru