Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je třeba znevěrohodnit svědka kauzy CASA

Miroslav Kalousek před pár týdny vyvinul obrovské úsilí ve snaze zabránit vyšetřování kontroverzního nákupu letadel CASA. Jen telegraficky: vyjadřování disrespektu k základním pilířům právního státu, denunciační výroky na adresu kolegů, rozhodnutých hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové stíhání, nátlakové telefonáty vyšetřovateli Mazánkovi a policejnímu prezidentovi Lessymu...

Podplukovník Karel Daňhel

Ve středu 11. 7. 2012 poslanecká sněmovna schválila vydání Vlasty Parkanové stíhání, čímž řekla své ANO prošetření všech okolností kauzy CASA. Naskýtá se tedy logická otázka: Co ze strany ministra Kalouska (potažmo dalších představitelů TOP 09) přijde nyní?

Pro nápovědu, co můžeme očekávat, není třeba chodit daleko, stačí se podívat do nedávné historie, konkrétne na přelom roku 2010/2011. Tehdy se objevil člověk, který upozornil na možnou korupci (tehdy spojenou s představitelem ODS) - Libor Michálek. Mezi první, kdo se snažil jej před veřejností dehonestovat a tedy znevěrohodnit, patřil premiér Petr Nečas (prohlásil o panu Michálkovi něco ve smyslu "špatný člověk s charakterovými vadami, který selhal") a lidé z nejbližšího okolí prezidenta Václava Klause, například ředitel tiskového odboru jeho kanceláře Petr Hájek ("zajímalo by mne zda ten dobrotivý fízl je aktivním jehovistou"). Ještě poznamenám, že ze zřejmého korupčníka Pavla Drobila (je zdokumentované, že panu Michálkovi za zničení doličných důkazů nabídl post náměstka ministra) ODS udělalo volebního manažera svých kampaní, důvěru vedení strany zřejmě neztratil.

Kauza Parkanová/CASA je nyní pro vedení TOP 09 bezpochyby mnohem větším rizikem než byla před rokem a půl kauza Drobil pro vedení ODS. Vyšetřování bývalého ministra Drobila bylo za podivných okolností zastaveno v samotném začátku, kauza Parkanová/CASA se dostává před soud. Nastává horké období pro takzvané spin doctors, kteří v sobě kombinují krizové manažery a mediálního experty, jejichž posláním je jediné: jakýmikoliv prostředky (vč. hrubé manipulace) zajistit, aby určitá událost nebo osoba byla veřejností vykládána z určitého žádaného úhlu pohledu.

V sobotu 20. 7. se v Lidových novinách objevil celostránkový rozhovor s klíčovým svědkěm kauzy CASA, podplukovníkem Karlem Daňhelem, ve kterém otevřeně popisuje okolnosti, kterým je vystaven od doby, kdy začal vystupovat proti pochybnému nákupu letadel CASA a zejména poté, co se stal klíčovým svědkem. Otevřeně popisuje i okolnosti zadržení své osoby policií na základě křivého obvinění z pohlavního zneužívání nezletilé (viz úryvek vpravo).

Bude bezesporu zajímavé sledovat, zda (či spíše kdy?) začnou na adresu Karla Daňhela padat denunciační výroky z úst některých (kauzou potenciálně dotčených) vrcholných politiků (zejména ministra Kalouska či premiéra Nečase). Neméně zajímavé bude sledovat, kdy a kde se nyní v různých médiích začnou objevovat články, jejichž cíl bude jediný: zpochybnit charakter podplukovníka Karla Daňhela a znevěrohodnit jeho výpovědi. Všimněte si , že v takových článcích se příliš nedočtete o podstatě celé věci (možné škodě ve výši  658 milionů Kč). V žádném případě nezpochybňuji snahy o vyvážený pohled na celou kauzu a její protagonisty, ale v případě takovýchto jednostranných  a manipulativních článků je myslím zcela na místě se ptát "Cui bono?".

První pokusný balónek byl zřejmě vypuštěný. Hlavní volební manažer TOP 09 na svém facebookovém profilu zveřejnil odkaz na "poznámku pana Bucherta". Viliam Buchert, který donedávna zastával pozici zástupce šéfredaktora Reflexu, svůj text začíná slovy: "NEUVĚŘITELNÁ ČETBA! - rozhovor s podplukovníkem Karlem Daňhelem, svědkem v případu letadel Casa, v dnešních Lidových novinách. Ten pán působí hodně podezřele..." (odkaz na celý text naleznete pod článkem).

Nerad bych panu Buchertovi křivdil, je dost možné, že na sebe v zájmu rozproudění celospolečenské dabaty vzal potřebnou (ale nevděčnou) roli advocatus diaboli. V prosinci 2010, těsně po vypuknutí kauzy Drobil tiž Viliam Buchert v Reflexu napsal větu: "A vůbec největším problémem je, že ani po této aféře se praxe nezmění. Politické strany budou dál vysávat nejrůznější ministerstva, úřady či podniky, v nichž má účast stát."

Pan Viliam Buchert se rozhodl pro změnu v kariéře. K 30. 6. 2012 odešel z redakce Reflexu a na podzim bude kandidovat za TOP 09 do Senátu. Popřejme panu Buchertovi do voleb hodně štěstí, a pokud bude zvolen, přejme mu, ať je úspěšný v prosazování protikorupčních a protiklientelistických opatření, tak aby se současné velké pochyby kolem financování největších politických stran staly minulostí.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Osobní poznámka pod čarou: Před několika týdny jsem se stal uprostřed přímého přenosu pořadu Hyde Park, jehož jsem byl hostem, stal cílem pokusu o veřejnou dehonestaci. Ve srovnání s tím, co se děje panu Daňhelovi, šlo v mém případě o prkotinu. Nicméně, nejspíš i díky této zkušenosti, se dokáži snáze vžít do kůže člověka, který se rozhodne kritizovat mocné.

Karel Daňhel, podle mého názoru zasluhuje veřejnou podporu, vzhledem k tomu, že je v zájmu českého státu a jeho občanů, aby tento klíčový svědek mohl vypovědět vše, co může napomoci k řádnému prošetření celé kauzy. Tak, aby spravdlnosti bylo učiněno za dost podle oblíbeného motta pana premiéra: "Padni, komu padni." Ztotožnuji se s výrokem pana Halíka, který pronesl nedlouho po vypuknutí kauzy Drobil: "Myslím, že po tom, co se všechno tady událo, každý člověk, který bude mít statečnost se postavit proti korupčníkům, musí samozřejmě počítat s tím, že bude vystaven útokům všeho druhu. Chce to opravdu velkou statečnost."

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod tímto článkem vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat, právě naopak! Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. :-) Diskuze pod blogy jsem bohužel nestíhal procházet, což mohlo vyvolávat mylný dojem, že nechci reagovat. Děkuji předem za věcně vedenou polemiku (jen do mě!) a přeji příjemné léto! :-)

Autor: Martin Uhlíř | pondělí 23.7.2012 10:42 | karma článku: 34,56 | přečteno: 2643x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...