Je třeba znevěrohodnit svědka kauzy CASA

Miroslav Kalousek před pár týdny vyvinul obrovské úsilí ve snaze zabránit vyšetřování kontroverzního nákupu letadel CASA. Jen telegraficky: vyjadřování disrespektu k základním pilířům právního státu, denunciační výroky na adresu kolegů, rozhodnutých hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové stíhání, nátlakové telefonáty vyšetřovateli Mazánkovi a policejnímu prezidentovi Lessymu...

Podplukovník Karel Daňhel

Ve středu 11. 7. 2012 poslanecká sněmovna schválila vydání Vlasty Parkanové stíhání, čímž řekla své ANO prošetření všech okolností kauzy CASA. Naskýtá se tedy logická otázka: Co ze strany ministra Kalouska (potažmo dalších představitelů TOP 09) přijde nyní?

Pro nápovědu, co můžeme očekávat, není třeba chodit daleko, stačí se podívat do nedávné historie, konkrétne na přelom roku 2010/2011. Tehdy se objevil člověk, který upozornil na možnou korupci (tehdy spojenou s představitelem ODS) - Libor Michálek. Mezi první, kdo se snažil jej před veřejností dehonestovat a tedy znevěrohodnit, patřil premiér Petr Nečas (prohlásil o panu Michálkovi něco ve smyslu "špatný člověk s charakterovými vadami, který selhal") a lidé z nejbližšího okolí prezidenta Václava Klause, například ředitel tiskového odboru jeho kanceláře Petr Hájek ("zajímalo by mne zda ten dobrotivý fízl je aktivním jehovistou"). Ještě poznamenám, že ze zřejmého korupčníka Pavla Drobila (je zdokumentované, že panu Michálkovi za zničení doličných důkazů nabídl post náměstka ministra) ODS udělalo volebního manažera svých kampaní, důvěru vedení strany zřejmě neztratil.

Kauza Parkanová/CASA je nyní pro vedení TOP 09 bezpochyby mnohem větším rizikem než byla před rokem a půl kauza Drobil pro vedení ODS. Vyšetřování bývalého ministra Drobila bylo za podivných okolností zastaveno v samotném začátku, kauza Parkanová/CASA se dostává před soud. Nastává horké období pro takzvané spin doctors, kteří v sobě kombinují krizové manažery a mediálního experty, jejichž posláním je jediné: jakýmikoliv prostředky (vč. hrubé manipulace) zajistit, aby určitá událost nebo osoba byla veřejností vykládána z určitého žádaného úhlu pohledu.

V sobotu 20. 7. se v Lidových novinách objevil celostránkový rozhovor s klíčovým svědkěm kauzy CASA, podplukovníkem Karlem Daňhelem, ve kterém otevřeně popisuje okolnosti, kterým je vystaven od doby, kdy začal vystupovat proti pochybnému nákupu letadel CASA a zejména poté, co se stal klíčovým svědkem. Otevřeně popisuje i okolnosti zadržení své osoby policií na základě křivého obvinění z pohlavního zneužívání nezletilé (viz úryvek vpravo).

Bude bezesporu zajímavé sledovat, zda (či spíše kdy?) začnou na adresu Karla Daňhela padat denunciační výroky z úst některých (kauzou potenciálně dotčených) vrcholných politiků (zejména ministra Kalouska či premiéra Nečase). Neméně zajímavé bude sledovat, kdy a kde se nyní v různých médiích začnou objevovat články, jejichž cíl bude jediný: zpochybnit charakter podplukovníka Karla Daňhela a znevěrohodnit jeho výpovědi. Všimněte si , že v takových článcích se příliš nedočtete o podstatě celé věci (možné škodě ve výši  658 milionů Kč). V žádném případě nezpochybňuji snahy o vyvážený pohled na celou kauzu a její protagonisty, ale v případě takovýchto jednostranných  a manipulativních článků je myslím zcela na místě se ptát "Cui bono?".

První pokusný balónek byl zřejmě vypuštěný. Hlavní volební manažer TOP 09 na svém facebookovém profilu zveřejnil odkaz na "poznámku pana Bucherta". Viliam Buchert, který donedávna zastával pozici zástupce šéfredaktora Reflexu, svůj text začíná slovy: "NEUVĚŘITELNÁ ČETBA! - rozhovor s podplukovníkem Karlem Daňhelem, svědkem v případu letadel Casa, v dnešních Lidových novinách. Ten pán působí hodně podezřele..." (odkaz na celý text naleznete pod článkem).

Nerad bych panu Buchertovi křivdil, je dost možné, že na sebe v zájmu rozproudění celospolečenské dabaty vzal potřebnou (ale nevděčnou) roli advocatus diaboli. V prosinci 2010, těsně po vypuknutí kauzy Drobil tiž Viliam Buchert v Reflexu napsal větu: "A vůbec největším problémem je, že ani po této aféře se praxe nezmění. Politické strany budou dál vysávat nejrůznější ministerstva, úřady či podniky, v nichž má účast stát."

Pan Viliam Buchert se rozhodl pro změnu v kariéře. K 30. 6. 2012 odešel z redakce Reflexu a na podzim bude kandidovat za TOP 09 do Senátu. Popřejme panu Buchertovi do voleb hodně štěstí, a pokud bude zvolen, přejme mu, ať je úspěšný v prosazování protikorupčních a protiklientelistických opatření, tak aby se současné velké pochyby kolem financování největších politických stran staly minulostí.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Osobní poznámka pod čarou: Před několika týdny jsem se stal uprostřed přímého přenosu pořadu Hyde Park, jehož jsem byl hostem, stal cílem pokusu o veřejnou dehonestaci. Ve srovnání s tím, co se děje panu Daňhelovi, šlo v mém případě o prkotinu. Nicméně, nejspíš i díky této zkušenosti, se dokáži snáze vžít do kůže člověka, který se rozhodne kritizovat mocné.

Karel Daňhel, podle mého názoru zasluhuje veřejnou podporu, vzhledem k tomu, že je v zájmu českého státu a jeho občanů, aby tento klíčový svědek mohl vypovědět vše, co může napomoci k řádnému prošetření celé kauzy. Tak, aby spravdlnosti bylo učiněno za dost podle oblíbeného motta pana premiéra: "Padni, komu padni." Ztotožnuji se s výrokem pana Halíka, který pronesl nedlouho po vypuknutí kauzy Drobil: "Myslím, že po tom, co se všechno tady událo, každý člověk, který bude mít statečnost se postavit proti korupčníkům, musí samozřejmě počítat s tím, že bude vystaven útokům všeho druhu. Chce to opravdu velkou statečnost."

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod tímto článkem vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat, právě naopak! Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. :-) Diskuze pod blogy jsem bohužel nestíhal procházet, což mohlo vyvolávat mylný dojem, že nechci reagovat. Děkuji předem za věcně vedenou polemiku (jen do mě!) a přeji příjemné léto! :-)

Autor: Martin Uhlíř | pondělí 23.7.2012 10:42 | karma článku: 34,56 | přečteno: 2643x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

Omluva Jaroslavu Poláčkovi

1.7.2012 v 23:48 | Karma: 32,74

Martin Uhlíř

Katarze v půlnoční Plzni

29.6.2012 v 7:36 | Karma: 16,10
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
- zastupitel MČ Prahy 10 v letech 2010-2014
Můj profil na Facebooku
Můj profil na Twitteru