Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milan Richter a kompro na názorové oponenty

Představte si středověké městečko, ve kterém vládne rychtář a sbor konšelů. Část konšelů rychtáře dlouhodobě kritizuje za nedbalé nakládání s prostředky obce. V té samé době na jednoho z nich přinese richtářovi jeden z jeho poskoků smyšlené udání. Richtář má v ruce páku a začíná jednat... Změnilo se za těch 500 let něco? Zdá se, že pouze reálie.

V pondělí 24. 9. 2012 jsem během konání prvního poprázdninového zastupitelstva vystoupil s následujícím příspěvkem:

"Vážený pane starosto,

žádám Vás o informace k jedné, dle mého názoru, velmi nestandardní události. Ptám se takto veřejně, protože nemám co skrývat - mám čisté svědomí.

Nejdříve mi dovolte, abych pro ostatní uvedl na vysvětlenou pár faktů. Loni na jaře jsem měl v Jánských Lázních konflikt s jedním nejmenovaných člověkem. Ten mne, poté co jsem si na jeho agresivní jednání stěžoval, křivě nařkl ze spáchání přestupku. Proti absurdním obviněním jsem se ohradil na policii a posléze považoval celou věc za skončenou. K mému překvapení mi ovšem po několika měsících předseda zastupitelského klubu TOP 09, zde přítomný Michal Narovec, sdělil, že jste mu při osobním setkání dal přečíst dokument s oznámením mého údajném přestupku s nabídkou, že "to necháte smést ze stolu". Michal Narovec toto okamžitě odmítl, za což mu ještě jednou děkuji. Bylo to, podle mne, jediné správné rozhodnutí. (pozn.: Mimochodem, tato schůzka se uskutečnila v době, kdy kulminovala kauza Key Investments - s očekávanou ztrátou 150 -200 milionů Kč pro Prahu 10 - a kdy zastupitelský klub TOP 09 vyzýval odpovědné politiky z koalice ODS a ČSSD k rezignaci na členství v radě.)

Zvažoval jsem tehdy, jak danou věc řešit a rozhodl jsem se, že tak učiním, jakmile bude toto vylhané obvinění proti mé osobě zneužito. Tak se stalo letos 29. června tajemným volajícím v pořadu Hyde Park, jehož jsem byl hostem. Předesílám, že nedisponuji přímým důkazem, že za tímto pokusem o dehonestaci mé osoby stojí některá třetí osoba v souvislosti s výkonem mé funkce zastupitele. Ale mám svědectví, že Vy jste byl o dané pseudokauze ve stádiu řešení před rokem kýmsi informován. A mě zajímá, kdo to konkrétně byl, protože tato osoba se, dle mého názoru, mohla dopustit trestného činu. Chtěl bych věřit, že Vaše nabídka byla myšlena jako projev dobré vůle.

Tady nejde o moji osobu, nelze totiž vyloučit eventualitu, že jde o běžný postup daného člověka a že se může týkat více lidí. Z tohoto důvodu to nechci nechat být. Pane starosto, žádám Vás, abyste vysvětlil, jak se do Vašich rukou dostala ona rozpracovaná dokumentace. Za předpokladu, že se jednalo o jednorázový exces a nikoli nastavený proces, věřím, že si na danou záležitost vzpomínáte.

Prosím o vyjádření písemnou formou. Děkuji za slovo."

Starosta Richter reagoval ve smyslu, že vůbec neví, o čem mluvím. Náhlý výpadek paměti jsem i předem tipoval jako nejpravděpodobnější reakci. Nic jiného Milanu Richterovi, podle mne, ani nezbývá. V této souvisosti nelze nevzpomenout na legendární výrok poslance Jana Moravce (ODS), kterým odůvodňoval své shánění kompromitujících informací na ostatní politiky: "Jsou věci, pro které se občas shání hlasy, a ta motivace může být pozitivní nebo negativní, proč někdo nějak jedná". Skutečnost, že to řekl takto "na plná ústa", ho stála poslanecký mandát.

Na získávání kompromitujících informací na názorové oponenty jsou zřejmě dobře zaběhnuté mechanismy nejen na celostátní, ale i komunální úrovni. Zveřejnění je jednou z cest, jak s tím bojovat.

Follow @MartinUhlir

Martin Uhlir | Vytvořte si vlastní štítek

Skutečnost, že jsem pod svými články vypnul diskuzi, neznamená, že bych neměl zájem diskutovat, právě naopak! Zvu Vás na svojí facebookovou stránku, tam máte alespoň jistotu, že Vám odpovím. :-) Diskuze pod blogy jsem bohužel nestíhal procházet, což mohlo vyvolávat mylný dojem, že nechci reagovat. Za každou věcnou polemiku jsem jedině rád.

Autor: Martin Uhlíř | sobota 29.9.2012 18:58 | karma článku: 13,29 | přečteno: 1092x
  • Další články autora

Martin Uhlíř

SANKCE PROTI RUSKÉ AGRESI - výzva premiérovi ČR Bohuslavu Sobotkovi

Se spojenci v EU a v NATO by vláda ČR měla vyslat prezidentu Putinovi varování, že jeho pokračující imperiální politika uvrhne Rusko do mezinárodní izolace. --- Pokud máte zájem se k výzvě připojit, na e-mailovou adresu SankceProtiKremlu@centrum.cz prosím zašlete zprávu s předmětem “Přidávám se k výzvě” a do textu připojte své celé jméno a povolání (resp. to co chcete mít za jménem uvedeno). Zároveň prosím z důvodu možnosti zpětné kontroly uveďtě druhý kontakt (e-mail či telefon, nebude zveřejněno). Toto je zrcadlový článek k textu zveřejněném na stránce Ukrajinsko Evropské Perspektivy (za účelem zaručení dobré indexace na vyhledávačích, web UEP je na doméně .eu, se kterou se Google moc nekamarádí).

17.3.2014 v 19:52 | Karma: 28,69 | Přečteno: 5776x | Společnost

Martin Uhlíř

Pochod "Mír pro Ukrajinu" - Praha 15. 3. 14:00

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - MOSKVA - Za suverenitu Ukrajiny - Proti Putinově vojenské agresi - Za vaši i naši svobodu - N. Gorbaněvská - Krymské referendum je fraška - Podpora mírového pochodu v Moskvě

14.3.2014 v 14:02 | Karma: 14,26 | Přečteno: 751x | Společnost

Martin Uhlíř

Ne ruské okupaci Ukrajiny - sobota 8. 3. 17:00 - Přijďte také!

PRAHA - BRNO - KARLOVY VARY - PLZEŇ V sobotu 8. března 2014 v 17h se na řadě míst České republiky bude konat koordinovaná demonstrace "ZA VAŠI I NAŠI SVOBODU".Účastníci této akce nesouhlasí s okupací Krymu ruskými vojenskými jednotkami. Přejí si nastolení demokratického řádu na celé Ukrajině!

7.3.2014 v 10:55 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1349x | Občanské aktivity

Martin Uhlíř

Praha 10: radnice za miliardu, obstrukce & dehonestace oponentů

V pondělí, dne 24. února, vedení radnice Prahy 10, jmenovitě zejména starosta Bohumil Zoufalík (exODS, posléze kandidující za uskupení Bradou vzhůru) a místostarosta Milan Richter (ODS), protlačili návrh na výstavbu nové radnice. Pro statisícovou městskou část Praha 10 se tak z největší pravděpodobností bude stavět zbrusu NOVÁ RADNICE a prostředky se mohou vyšplhat až bezmála k MILIARDĚ korun. Zdá se však bohužel, že Praha 10 - toto de facto páté největší město v ČR - je pod rozlišovací schopností nejen ČTK ale i všech velkých českých médií. Jak je to možné? Média by měla přeci být hlídacími psy demokracie.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2035x | Politika

Martin Uhlíř

Vyjádření podpory svobodné Ukrajině a výzva prezidentovi Zemanovi

(>>> pro soupis jmen podporovatelů výzvy SKROLUJTE NÍŽE <<<) Ve středu 22. ledna na Václavském náměstí a v neděli 26. ledna 2014 na Staroměstském náměstí proběhly akce spojené s aktuálními událostmi na Ukrajině: Euromaidan Praha a pochod Stop diktatuře na Ukrajině. Na obou shromážděních byla formou modlitby uctěna památka zabitých ukrajinských demonstrantů. V závěru obou akcí jeden z jejich řečníků, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, účastníky informoval o chystané výzvě prezidentu republiky, představitelům EU, české veřejnosti a lidem na Ukrajině. Spoluautory výzvy jsou vedle něj i Jiří Bareš a Martin Uhlíř z iniciativy Chceme demokratickou Ukrajinu, kteří s pomocí stránky na Facebooku úspěšně svolali v obou výše uvedených případech několik set lidí české a ukrajinské národnosti. Text výzvy jsme na Facebooku zveřejnili včera, ve středu 29.1. odpoledne, od té doby se stihly k výzvě připojit již desítky lidí, včetně řady známých osobností.

30.1.2014 v 9:15 | Karma: 28,92 | Přečteno: 10588x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!